Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Τον λύγισαν οι αδυναμίες του

Όταν ξεκίνησε ο αγώνας και μέχρι το πρώτο μισάωρο, όλα έδειχναν ότι ο Φείδωνας θα είχε ένα εύκολο απόγευμα. Τρείς χαμένες κλασσικές ευκαιρίες για γκολ μετρούσαν οι παίκτες μέχρι το 40' λεπτό, όταν οι Μύλοι σε μία χλιαρή αντεπίθεση κατάφεραν να ανατρέψουν την εις βάρος τους εικόνα, να δείξουν τη σημαίνει αποτελεσματικότητα και να προηγηθούν στο σκορ.

Μερίδα ανεγκέφαλων οπαδών άρχισε να βρίζει παίκτες του Φείδωνα. Αυτό προκάλεσε ένταση μεταξύ των παικτών, η οποία κατέληξε σε ξέσπασμα εντός των αποδυτηρίων κατά την ανάπαυλα του ημιχρόνου. Στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου ο Φείδωνας έκανε τρεις αναγκαστικές αλλαγές. Το ρήγμα είχε ήδη δημιουργηθεί. Δεν υπήρχε καθαρό μυαλό και συγκέντρωση στο παιχνίδι. Όσο κι αν προσπάθησε να φέρει στα ίσα το παιχνίδι, δεν τα κατάφερε. Ο εκνευρισμός και η ολιγωρία των παικτών κυριαρχούσε. Η διαιτησία, με ανεπανόρθωτα λάθη, έσβησε και τις τελευταίες ελπίδες του Φείδωνα.

Αυτό που αποτυπώθηκε ξεκάθαρα από την εικόνα της ομάδας είναι η σύγχυση των στόχων που έχει θέσει. Από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος και στη συνέχεια με τις σημαντικές επιτυχίες που πέτυχε, η πρώτη έγνοια της ομάδας ήταν να διδάξει το ποδόσφαιρο στα νέα παιδιά του Φείδωνα και να τους δώσει την ευκαιρία να αγωνιστούν. Για να γίνει αυτό, όμως, πρέπει να προηγηθεί σκληρή δουλειά στις προπονήσεις. Κάτι που λόγω αντικειμενικών δυσκολιών δεν έχει επιτευχθεί.

Τα αποτελέσματα, λοιπόν, φάνηκαν στο παιχνίδι με τους Μύλους. Όχι επειδή ηττήθηκε, αλλά επειδή έδειξε κατά τη διάρκεια του αγώνα να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τις διάφορες κρίσεις που είναι πολύ φυσιολογικό να δημιουργηθούν σε ένα τόσο ζωντανό άθλημα όπως το ποδόσφαιρο. Ο Φείδωνας λύγισε από τις αδυναμίες του, και φέρουν ευθύνη όλοι οι παίκτες. Φάνηκε εξαιρετικά ευάλωτος στη σωστή διαχείριση των δυσκολιών. Και είναι κάτι που έδειξε για πρώτη φορά στο γήπεδο. Ήταν μια καλά κρυμμένη αδυναμία, η οποία σε ομαδικά αθλήματα δε συγχωρεί. Παρ' όλη τη μαχητικότητα και το πάθος που έχει επιδείξει σε όλα τα παιχνίδια, ήταν η πρώτη φορά που δεν ήταν ομάδα.

Συνεπώς, εκεί που πρέπει να εστιάσει αρχικά ο Φείδωνας είναι στο να διδάξει στους ποδοσφαιριστές να μάθουν να ηττώνται. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις να χάνεις, ακόμη κι αν είσαι καλύτερος. Μόνο τότε μπορείς να βρεις τα ψυχικά αποθέματα, ώστε να μπορείς να γυρίσεις το παιχνίδι και τελικά να κερδίσεις. Μόνο τότε, στην περίπτωση που τελικά ηττηθείς, θα καταφέρεις να διδαχθείς από τα λάθη σου και να βελτιώσεις τις αδυναμίες σου. Μόνο τότε θα μάθεις να συμπεριφέρεσαι σαν ομάδα. Στην νίκη, ξέρετε, όλα είναι πηγαίνουν άψογα κι υπάρχει καλή διάθεση μεταξύ των παικτών. Στην ήττα, όμως, φαίνονται οι αδυναμίες στη συνοχή της ομάδας. Η πειθαρχία, ο αυτοέλεγχος και η προσήλωση στην ομαδικότητα είναι τα βασικότερα στοιχεία που πρέπει να αποκομίσουν τα νέα παιδιά του Φείδωνα μέσα από το ποδόσφαιρο, πρωτίστως ως άνθρωποι και δευτερευόντως ως ποδοσφαιριστές. Και αυτό θα επιτευχθεί αποκλειστικά μέσα από τις προπονήσεις.

Ο βασικός πυρήνας των παικτών του Φείδωνα έδειξε σωστά αντανακλαστικά. Ξεκινά μια νέα περίοδος για το Φείδωνα, στην οποία θα δοθεί έμφαση στην πραγματοποίηση των βασικών στόχων της ομάδας. Σήμερα, λοιπόν, θα πραγματοποιηθεί προπόνηση και την Παρασκευή θα ακολουθήσει φαγητό σε οικογενειακή ταβέρνα, συνήθεια που αρμόζει σε οικογένειες όπως αυτή του Φείδωνα.

Τέλος, θα θέλαμε να συγχαρούμε την ομάδα των Μύλων για την άψογη συμπεριφορά τους εντός κι εκτός γηπέδου. Δυστυχώς, πρέπει να επισημάνουμε πως ο αγωνιστικός χώρος ήταν κάκιστος και η διαιτησία απαράδεκτη (ο κ. Μαύρος, για παράδειγμα, χάζευε καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, ευτελίζοντας εντελώς το ρόλο του αλλά και την αμοιβή που έχει την απαίτηση να λαμβάνει από τις ομάδες για τις ... υπηρεσίες του).

Δεν υπάρχουν σχόλια: